четвъртък, 6 март 2014 г.

Ексфолиант за тяло - Защо и Как ?

Здравейте сладурки, 
Днес ще поговорим малко за ексфолирането на кожата и какво представлява ексфолианта или така наречения BODY SCRUB :)


        Ексфолирането е истински празник за кожата – почиства я и я изглажда като стимулира циркулацията на кръв.Представлява течни емулсия и абразивни частици, предназначено за механично почистване на кожата. Ексфолианта се използва от древни времена, още от времето на Клеопатра, а и много преди това
       Защо е нужен ексфолиантът?
         Човешката кожа се обновява постоянно. Непрекъснато се образуват нови клетки, които се развиват и изтласкват към повърхността старите.Една част от клетките ние отмиваме, но друга остава на повърхността на кожата и запушва порите. За да се запази здравето и младостта на кожата, трябва редовно да и се прави дълбоко почистване.Благодарение на негови абразивни частици почиства мъртвата кожа.
Препоръчително  е да го използвате 1-2 пъти в седмицата,защото иначе има риск от изсушаване на кожата, а ние неискаме това !
На пазара съществуват най-различни видове ексфолианти. Аз съм ползвала доста от тях, но най-много от всичко обичам да си правя домашни (за лице,тяло и устни).
     И сега мисля да ви споделя няколко домашни рецепти, които съм правила и съм страшно доволна. Не се изискват много средства за направата им, а според мен са страшно ефективни, но преди това едно пояснение за част от съставките: 

Мед – заради антибактериалните му свойства и способността му да стимулира обмяната на веществата. 
Кафе – най-често утайката от него; насърчава растежа на нови клетки, като ускорява регенерацията на тъканите. 
Захар и морска сол– подхранват кожата с минерали и се борят с мъртвите клетки. 
Овесени ядки – също имат подхранващ ефект, като зареждат кожата с витамини и полезни вещества

   
                                                  Ексфолианти за тяло 
     Рецепта номер едно:
Шоколадово-кофеинов ексфолиант – за приготвянето му се използват 2 супени лъжици утайка от кафе, 1-2 чаени лъжички зехтин или бадемово масло и 1 супена лъжица какао на прах. Всичко се смесва добре и се нанася по тялото с масажни движения. 

Рецепта номер две:
Антицелулитен ексфолиант – за него ще ви трябват 5 лъжици морска сол, смесени 1 чаена лъжица зехтин. Един среден грейпфрут заедно с кожата се настъргва на ренде и се добавя към сместа.  

                                                Ексфолианти за лице
  1 път седмично за нормална, 2-3 пъти, ако е мазна и 3-4 пъти седмично, ако имате суха кожа.

 Рецепта номер едно:
      Смесете и разбъркайте добре 1 ч.л. сода за хляб, 1 ч.л. мед и 1 непълна ч.л. зехтин. Почистете лицето си и след това нанесете сместа с масажни движения. Оставете да подейства за около десетина минути, след което отстранете от лицето.
Този домашно приготвен ексфолиант можете да използвате и за ексфолиране на устните, като след това трябва да нанесете балсам за устни. Ексфолиантът ще отстрани мъртвите клетки от устните ви и те ще бъдат меки и нежни.

Рецепта номер две: 
За отпушване на порите – смесвате сода за хляб с малко вода, така че да се получи гъста смес и масажите лицето с получения ексфолиант в продължение на 2-3мин., като внимавате да не натискате много силно, защото може да нараните кожата.


                                        Ексфолиант за устни

Рецепта:
Смесете 1 кафена лъжица захар с малко мед, така че да се получи паста. Втрийте сместа върху устните за не повече от половин минута и след това я отстранете с помощта на кърпа, напоена с топла вода. По желание може да добавите и няколко капки масло от жожоба или друго етерично масло

Е, това беше всичко от мен за днес ! Бъдете усмихнати и позитивни ! 
                                                                                    Целувки, Виктория :* 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар