вторник, 4 ноември 2014 г.

Домашни хитринки: Содата и нейните приложения в козметиката

                                    Здравейте момичета !

От днес започвам нова поредица в блога наречена "Домашни хитрини", където ще ви показвам полезните приложения на продуктите, които се намират във вашия дом. 

Първата тема от поредицата е свързана със содата за хляб, която всяка уважаваща себе си домакиня има в кухнята си.

Сода за хляб (натриев бикарбонат) В нормални условия е бяло твърдо вещество. Произвежда се чрез процеса на Солвей, при който смес от вода, амоняк и натриев хлорид (готварска сол) реагират с въглероден диоксид. Водните разтвори на натриевия бикарбонат са алкални, защото той е сол на силна основа и слаба киселина.
Содата има огромно приложение в бита ни, както в хранителната,химичната, така и в козметичната промишленост. 
 Ние ще разгледаме конкретно козметичната промишленост. И няколко начина, по които може да използвате содата.

1. Като почистващо средство за лице. 
Достатъчно е само да сложите щипка сол на дланите си и да разтъркате лицето, като по този начин ще ексфолирате и ще почистите лицето си.
 1 с.л. сода + 1 с.л. вода е рецепта, която може да използвате срещу пъпки и проблемна кожа, като нанесете сместа на проблемните места, оставите да престои 1-2 мин. и изплакнете.

2.Спа за крака:
Разтвор от 4 суп. л. сода , 1 с.л. морска сол, 2 с.л. розово или др. масло, в 1 л топла вода.Краката престояват там 20 мин. след това изплаквате с хладка вода.

3.Полиране на нокти
Смесете равно количество сода и крем за ръце. Половината сложете на помуче и масажирайте ноктите все едно изтривате лак от тях. Повторете с останалата смес. Изплакнете и нанесете хидратиращ крем за ръце.

4.За избелване на зъби
Добавете малко сода към пастата си за зъби, като по този начин ще премахнете петната от зъбите си и ще ги изсветлите. Процедурата се повтаря 5 дни, след което се почива.

5. Вместо соли за вана
За релаксиращ край на един дълъг ден добавете 1/2 чаша сода за хляб във ваната. Това ще неутрализира киселинността върху кожата, ще отмие перфектно мазнините и потта. Разтворен във вода, белият прах има омекотяващ и успокояващ ефект върху епидермиса, смекчава неприятните усещания от ухапване от насекоми, раздразнение на кожата или леко слънчево изгаряне.

6. Като безотказен дезодорант
Смесете четири супени лъжици фина сода за хляб с около десет капки от любимото си етерично масло и с четка - например като тази, която използвате за нанасяне на руж, много леко напудрете подмишниците. За да ви е подръка алтернативният дезодорант през целия ден, просто си сипете в празно контейнерче от пудра или малка кутийка от крем. Така ще можете да го използвате и в движение. Някои предпочитат да обтриват с влажна изтривалка, върху която е сипана част от сместа. Или след измиване да изплакват подмишниците с разтвор от сода и капка парфюм.

Това бяха някои от моите предложения. Добавям ви и линк към статия, която прочетох и мисля, че ще ви се стори доста интересна. http://www.earths-book.com/2013/04/goliamata-taina-na-sodata.html

                                                      

Няма коментари:

Публикуване на коментар